Fermuar Nedir?

Günlük yaşantımızda kıyafetten ev tekstiline, dekorasyondan moda sektörüne kadar yaygın olarak bütün sektörlerde kullanılan “Fermuar nedir?”

Fermuar; elbise, çanta, çizme ve benzeri eşyanın yaka, cep gibi açılıp kapanması gereken yerlerine dikilerek yerleştirilen, üzerindeki sürgü çekilince karşılıklı dişlerinin birbirine geçmesi ve kenetlenmesi suretiyle dikildiği kumaş veya derinin iki parçasını birleştiren şerit biçiminde araç.

Fermuarın tanımını kısaca bu şekilde özetleyebiliriz.

Peki, günlük yaşantımızın vazgeçilmezi olan Fermuar’ın oluşumu ve gelişim süreçleri nelerdir? Fermuar nedir? ve neden önemlidir?

Fermuar’ın Tarihçesi

Chicago’dan Whitcomb Judson  Amerikalı makinesi satıcısı, makine mühendisi ve mucit. 16 yıllık kariyerinde 30’a yakın icadın patentini almıştır. Bunların arasında en bilineni demiryolları ile ilgili bir çalışmasından yola çıkarak bulduğu fermuardır.
1893 yılında ilkel fermuar diyebileceğimiz bir tasarımın patentini satın aldı. Ancak bu patentte fermuar kelimesi geçmiyordu.
Patentini aldığı tasarımın ismi “Clasp-Locker”, dilimize uyarlanmış hali “kancalı toka” karmaşık bir ayakkabı tokasıydı.
Uzun ayakkabı bağının yerine kullanılmak üzere icat etmişti.

Fermuar-nezaman-bulundu

Whitcomb L. Judson. 7 Mart 1846 – 7 Aralık 1909

 Aynı yıl, Chicago Panayırında sergilendiğinde, Albay Lewis Walker’in dikkatini çekti. Walker, aynı yıl “Autonlatic Hook and Eye Co.” adlı bir şirket kurarak, üretime geçti. Judson’un buluşunda bazı tasarım hataları vardı. Bunların en önemlisi, kolayca açılabilir bir yapıya sahip olmasıydı. Daha gelişmiş bir modeli, 1902 yılında “Walker’s Universal Fastener Co.” adlı şirket tarafından “C-Curity” markası altında üretilerek piyasaya sunuldu.
Ancak halkın ilgisizliği yine de sürüyordu.

fermuar-bulusu

        Ayakkabı bağının yerine kullanmak üzere aldığı patent görseli.

Fermuar’ın Gelişimi

En sonunda İsveç asıllı mühendis Gideon Sundback, esnek ve güvenilir olması için bağlayıcıların küçük olması gerektiğini fark etti. Bu doğrultuda hareket ederek bugün bildiğimiz modern fermuar tipini geliştirdi ve patentini 29 Nisan 1913 günü aldı.

İlk Fermuar

ilk-fermuarAmerika’da yaşayan İsveçli Giedon Sundback tarafından bulunan Fermuarın kullanışlılığı ilk kez 1. Dünya Savaşı’nda ispatlanmıştır. 1917’de ABD’nin savaşa girmesiyle, adeta bir gecede fermuar endüstrisi oluştu. 1917 yılında Amerikan Deniz Kuvvetleri’nin rüzgâr geçirmeyen montları fermuarlarla büyük iş görmüş.

Amerika’da daha sonra diğer kuvvetler tarafından kullanılmış. Askeriyedeki kullanışlılığı sivil hayatta da 1923 yılında B.G. Work of B.F. Goodrich firması tarafından geçirilmiş. 1927 yılında spor kıyafetlerde fermuar İngiltere’de kullanılmış. Moda dünyası fermuar ile 1930 yılında Mme Schiaparelli sayesinde bayan kıyafetleri üzerinde tanıştı. 1934 yılında Galler prensi pantolonlarında ve montlarında fermuar kullanılmasını istedi.

Uçak ve bilgisayarın icadı daha kısa sürmüş. Fermuarın basit yapısının ardında çok ciddi bir çalışma var. Tasarımı oldukça uzun bir zaman aldı. Maryland Üniversitesi’nden tarihçi Robert Friedel’e göre fermuar tasarımı bilgisayar ve uçağın icadından daha uzun sürdü.

Fermuarın yapımındaki en önemli nokta tasarımıydı. Mükemmel işlemesi için çok uğraşıldı. Ancak icadının üzerinden yüz yıl geçmesine rağmen günümüzde eşyalar için en uygun kapatma yöntemi değildir. Fermuarın tarihi ile ilgili bir kitap yazan Friedel, onun hak ettiği değeri görmediğine inanıyor.

Fermuar ilk olarak botlarda ve tütün keselerinde kullanılıyordu. Ortaya çıkışının 20. yılında moda sektöründe kullanılmaya başlandı. İlk tanıtımı “Erkekler için En Yeni Buluş” şeklinde oldu. Esquire dergisi 1930’ların sonlarında yaptığı bu slogan ile erkek pantolonlarının fermuarını işaret etti…

 

1935 yılından itibaren ise fermuar hayatımızın değişmez bir parçası oldu.

Fermuar’ın Kullanım Alanları Nelerdir?

Metal Fermuarlar; tüm sektörlerde kullanılmaktadır. Hem aksesuar, hem de gereklilik olarak kullanıldığından en çok kullanılan aksesuar çeşididir diyebiliriz. Ancak en yaygın olarak kullanılan, moda sektörüne yön veren fermuar çeşididir. Başlıca kullanım alanları;

  • Mont Fermuarı,
  • Kaban Fermuarı,
  • Ceket Fermuarı,
  • Çanta Fermuarı,
  • Cüzdan Fermuarı,
  • Pantolon Fermuarı,
  • Bot Fermuarı,
  • Çizme Fermuarı,
  • Ayakkabı Fermuarı vb.

Deri ve Tekstil sektörünün %80’ine hitap eden fermuar t/5 metal fermuar çeşididir.

Kullanış yerinin çokluğu, basitliği, kaliteli olanların hemen bozulmaması tercih edilmesine sebep olmaktadır. Kadınların elbiselerinde, çanta ağızlarına, uyku tulumlarına, çizme ve botlara kadar pek yaygın bir sahada kullanılmaktadır.


Sizlerde Metal Fermuar siparişleriniz için bizlerden numune isteyerek ürünümüzü test edebilirsiniz.